Thursday, April 6, 2017

Att börja med tygblöjor.

Som jag nämnt i något tidigare inlägg har vi börjat använda tygblöjor. Jag tänkte det vore kul att skriva om det men eftersom jag har rätt mycket att säga delar jag upp det i flera inlägg. Först ett inlägg om hur det kom sig att vi började :)

Jag minns inte om jag funderade så mycket på det innan Draken föddes. Kommer bara ihåg att jag tänkte att det kanske var smidigt att börja med det när en skulle gå upp en storlek på blöjor (visste inte så mycket om tygblöjor och tänkte att det väl fanns några olika storlekar). 

Min mamma hade tygblöjor till oss när vi var små och jag tyckte att det kändes väldigt rimligt och bra men vi tog inte tag i det. Jag tänkte att vi inte skulle orka med det när vi precis blivit föräldrar. Så här i efterhand vet jag inte om det skulle varit jättejobbigt eller inte. Om vi får ett barn till nån gång vill jag nog prova ha tyg från början, iaf under dagtid.

När Draken hade hunnit bli några månader la en jag följer på youtube upp en video om tygblöjor och när jag såg den blev jag intresserad igen. Sen var det en i min föräldragrupp som bytte till en tygblöja och då passade jag på att kolla hur den såg ut. Efter det kollade jag om det fanns på Tradera (det fanns det, massor!) och lyckades vinna några auktioner :) Jag har inte kvar några av de blöjorna för de funkade inte för oss (trots att de är så färgglada och fina ;)) men det var bra att prova. Jag hade också hunnit förfäras rätt länge över hur mycket sopor vi producerade med blöjorna :(

Trots att det bara är knappt två månader sen vi fick hem de första blöjorna har jag lärt mig massor! Kan tillägga att vi fortfarande använder engångsblöjor också. I dagsläget på natten och ibland när vi ska iväg. Tycker det funkar bra! Helst skulle jag vilja sluta använda engångs helt (som med allt engångs egentligen) men jag tänker att vi kanske kan komma dit så småningom (eller så gör vi inte det alls menmen). Det måste ju inte vara antingen eller. Och vi har tvättmaskin. Så imponerad över dem som kör tyg utan egen tvättis!

Tygblöjor passar också väldigt bra tillsammans med pottning eftersom det går att känna på blöjan om det kommit kiss eller inte. När vi haft engångs tycker jag det är svårt att veta om hon kissat i den eftersom de är torra. Känns slösigt att slänga en knappt använd blöja men känns inte heller alltid så najs att sätta på den igen.

Mina bästa tips än så länge till den som är sugen på att börja med tygblöjor är
- att lära dig om vad det finns för olika sorter innan du köper. Det finns massor av videos på youtube och även en mängd olika webshoppar som ofta har bra guider till de olika systemen
- du kan också läsa en massa bra info på Blöjupproret. Där kan du bli medlem i deras förening (kostar bara 80 kronor per år) och då får du tillgång till deras Blöjotek!
- nästa tips skulle ju då vara att använda Blöjoteket. Jag har inte gjort det själv än men tycker det är en sån himla bra grej! Där kan du alltså låna hem blöjor och prova olika märken och modeller utan att behöva köpa dem :)
- vill du hellre köpa så finns det massor begagnat! Dels på Tradera (fast inte lika stort utbud) och dels på Facebook. Skulle du ändå vilja köpa nya så är det väldigt enkelt att sälja vidare och de har mycket bra andrahandsvärde faktiskt :)
- gå med i grupperna Tygblöjor och Köp och sälj tygblöjor om du har Facebook. I Tygblöjsgruppen finns det massor av information och en massa hjälpsamma människor :)
- börja testa när du är hemma och lätt kan byta. Det kan ta ett tag att hitta blöjan som passar just ditt barn. Försök att inte bli avskräckt ifall det inte funkar perfekt direkt (det funkar fortfarande inte alltid perfekt för oss heller).
- lägg det på den nivån du vill. Du kanske bara vill använda tygblöja när du är hemma. Eller bara när barnet är vaket osv. Det går ju att blanda!
- slutligen, akta så du inte fastnar och gör av med alldeles för mycket pengar! ;)
(för det är sååå roligt!)

Har du provat tygblöjor någon gång?

We've started using cloth diapers and it's so much fun!

2 comments:

 1. Jodå, vi har kört med tygblöjor ett tag. Men just nu har vi paus... Vi var iväg till Spanien och där körde vi bara med engångsblöjor. Så nu är vi lite inne på det igen, tyvärr. Men snart ska jag köra lite tyg igen!

  Idag köpte vi en potta! Och nu håller jag på att leta efter ditt pottinlägg. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja vi har också paus tyvärr pga svamp och rodnad :(

   Ja potta! Vårt pottande går fortfarande så bra och det är så häftigt :)

   Delete