Friday, November 13, 2015

Day of DIY # 83. Adventures in natural dyeing.

Hej!
För några veckor sen var jag på kurs och lärde mig om att växtfärga garn. Det var jätteroligt och gav blodad tand! Det blev tre sorter. Jag satte ihop dem lite olika och la inte i hela härvan på en gång för att få till skiftningar i garnet. Blev himla nöjd! Trodde inte det skulle bli så starka och fylliga färger (mest översta bilden som gör dem rättvisa). Allt garn var vitt från början och betat med alun. Ull <3

 Tre växtfärgade härvor :)

Skalet från röd lök ger av nån anledning grön färg. Superfint! Eftersom det bara är 100g per härva misstänker jag att denna kommer bli nån form av barntröja så småningom.

Den ljusare gula kommer från björklöv och den mörka från skalet av gul lök. Detta var nog den jag blev mest nöjd med. Tycker den är såå fin!

Här är det björk, skal från gul lök och krapp för att få till det rosa och orangea. Ska nog göra något av denna och den gula. De passar väldigt fint ihop :)

Hoppas på att kunna växtfärga mer i framtiden :) Och experimentera lite mer med att färga på andra färger än vitt för det var verkligen jätteroligt!

Here are some wooly yarns I dyed from plants :) I'm really happy with how they turned out!
Toodels!

8 comments:

 1. Det får bli färgning ute till sommaren.

  ReplyDelete
 2. Tjusigt! Har inte provat på att färga garn ännu, men någon gång skall det nog bli av. Det blir ju himla fint och alla som provat verkar ju tycka att det är himla roligt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Ja det var jätteroligt :) Kommer nog kännas väldigt lyxigt och speciellt också att sticka med det.

   Delete
 3. Kul! Jag vill också färga garn! I framtiden...

  ReplyDelete
 4. Vad häftigt att färga eget garn! Skulle vara jättekul att prova nån gång. Fint blev dina!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det var verkligen jätteroligt :) Tycker det är roligt att färga saker överlag, spännande att inte veta exakt hur det ska bli!

   Delete