Friday, February 9, 2018

Om babytecken.

Jag känner att det är lite saker jag vill tipsa andra föräldrar eller anhöriga eller bara folk som umgås mycket med barn :) Mycket av det vi hittar på med Draken har jag fått tips om (obs på att det faktiskt är tips då och inte folk som tycker en massa och förklär det i "tips" <- blä!) eller så har jag läst om det på internet innan eller efter hon föddes.

En rolig grej som vi sysslar med är babytecken! Det är alltså tecken som ett barn som inte pratar kan använda för att kommunicera. Det kan vara från svenskt teckenspråk eller det som kallas tecken som stöd. Här är en länk om ni vill läsa lite mer! Det finns säkert många olika sätt att gå till väga för att lära sig själv och barnet att använda tecken men jag tänkte berätta hur vi gör. Anledningen till att vi ville börja var för att en av mina systrar använt det med sitt barn och det var så roligt :)

De första tecken vi använde var äta och dricka. Vi gjorde dem i samband med måltider. Då var Draken rätt så liten (under ett år). Vi gjorde väl det lite halvdant för vi tyckte inte hon verkade jätteintresserad då. Sen när hon började intressera sig för böcker lossnade det lite mer. Vi har en del pekböcker med djur och vi började med att lära oss djuren i de böckerna hon tyckte bäst om. Sen har vi utökat i takt med att hon visar intresse för saker.

Vi har lärt oss många nya tecken på pottan eftersom det är en lugn stund där vi sitter tillsammans och har ögonkontakt. Vi brukar också läsa böcker så det är perfekt att göra tecken där!

De första tecken hon lärde sig var fågel och hund. Fåglar och hundar är så bra för är vi ute så går det att träna och peka jättemycket :D Vi brukar också göra ljud till de djurtecken vi kan. Mest bara för att det kändes naturligt. En del tecken tog lång tid innan hon började göra för hon kunde göra ljudet istället. Ofta gör hon ljudet först men kan visa om vi frågar. Det är så roligt!

Det bästa ljudet av dem alla har för övrigt kossan. Det lyssnar vi på mååånga gånger om dagen ;)

På instagram finns ett konto som heter Teckensomstöd (länk här). Där kan den som vill se både bilder och videos med en massa bra tecken! :) Vi har lärt oss tecken dels från en app som heter Babytecken och dels från en hemsida med teckenspråkslexikon (länk). En del tecken har kommit naturligt som borsta tänder och hår eftersom de ser ut exakt som rörelserna till det. Draken har även ett par egna tecken eller ljud så vi kan förstå vad hon menar.

Vi tycker det är jätteroligt att teckna och det gör Draken med (annars hade vi kanske inte fortsatt). Det är häftigt att vara ute och så kan hon berätta vad hon ser. Extra bra att ha ställen med mycket djur i närheten eftersom hon kan så många djurtecken :D

Har du använt babytecken och har några andra bra tips för att komma igång?

4 comments:

 1. Jag lärde mig lite stödtecken när jag jobbade på särskolan för många år sedan. Jag har använt det med junior. De flesta barn förstår tecken innan de förstår ord. De flesta kan också uttrycka sig med tecken innan de kan prata. Det är jättekul att kunna kommunicera och så roligt att se glädjen när de gör sig förstådda. Jag fick däremot tänka till när många av tecknen han fick lära sig var av typen "vänta" "fel" "slut" och liknande. Han använder dem oftast när han vill ha något som tutte, mat m.m. Han lärde sig också snabbt tecken för förskola och jobbet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det är såå roligt! Våran började göra tecken för borta/slut av sig själv. Förmodligen för vi gjorde så innan vi började teckna aktivt. Också häftigt tycker jag 😊

   Delete
 2. Vi använder tecken för "kom", "hejdå" = två olika vinkningar och tvätta händerna. G "säger" ofta att han vill tvätta händerna för det betyder att han får leka med bidén som är perfekt höjd för honom. Men det blir blött och han har halkat på golvet en gång (dåligt halkigt klinkers), så det får han tyvärr inte göra så ofta. Vi är i Spanien nu, men när vi åker hem till Sverige har vi ingen bidé. Förutom hos mormor och morfar och där ska han få leka med den, för där är det ohalkigt golv! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Åh ja leka med vatten är ju skoj! Jag var ofta nervös när hon började lära dig gå att hon skulle ramla på det hårda golvet i badkaret. Läskigt!

   Delete