Friday, February 9, 2018

Om babytecken.

Jag känner att det är lite saker jag vill tipsa andra föräldrar eller anhöriga eller bara folk som umgås mycket med barn :) Mycket av det vi hittar på med Draken har jag fått tips om (obs på att det faktiskt är tips då och inte folk som tycker en massa och förklär det i "tips" <- blä!) eller så har jag läst om det på internet innan eller efter hon föddes.

En rolig grej som vi sysslar med är babytecken! Det är alltså tecken som ett barn som inte pratar kan använda för att kommunicera. Det kan vara från svenskt teckenspråk eller det som kallas tecken som stöd. Här är en länk om ni vill läsa lite mer! Det finns säkert många olika sätt att gå till väga för att lära sig själv och barnet att använda tecken men jag tänkte berätta hur vi gör. Anledningen till att vi ville börja var för att en av mina systrar använt det med sitt barn och det var så roligt :)

De första tecken vi använde var äta och dricka. Vi gjorde dem i samband med måltider. Då var Draken rätt så liten (under ett år). Vi gjorde väl det lite halvdant för vi tyckte inte hon verkade jätteintresserad då. Sen när hon började intressera sig för böcker lossnade det lite mer. Vi har en del pekböcker med djur och vi började med att lära oss djuren i de böckerna hon tyckte bäst om. Sen har vi utökat i takt med att hon visar intresse för saker.

Vi har lärt oss många nya tecken på pottan eftersom det är en lugn stund där vi sitter tillsammans och har ögonkontakt. Vi brukar också läsa böcker så det är perfekt att göra tecken där!

De första tecken hon lärde sig var fågel och hund. Fåglar och hundar är så bra för är vi ute så går det att träna och peka jättemycket :D Vi brukar också göra ljud till de djurtecken vi kan. Mest bara för att det kändes naturligt. En del tecken tog lång tid innan hon började göra för hon kunde göra ljudet istället. Ofta gör hon ljudet först men kan visa om vi frågar. Det är så roligt!

Det bästa ljudet av dem alla har för övrigt kossan. Det lyssnar vi på mååånga gånger om dagen ;)

På instagram finns ett konto som heter Teckensomstöd (länk här). Där kan den som vill se både bilder och videos med en massa bra tecken! :) Vi har lärt oss tecken dels från en app som heter Babytecken och dels från en hemsida med teckenspråkslexikon (länk). En del tecken har kommit naturligt som borsta tänder och hår eftersom de ser ut exakt som rörelserna till det. Draken har även ett par egna tecken eller ljud så vi kan förstå vad hon menar.

Vi tycker det är jätteroligt att teckna och det gör Draken med (annars hade vi kanske inte fortsatt). Det är häftigt att vara ute och så kan hon berätta vad hon ser. Extra bra att ha ställen med mycket djur i närheten eftersom hon kan så många djurtecken :D

Har du använt babytecken och har några andra bra tips för att komma igång?

No comments:

Post a Comment